Mit jelent ha magas a T4?
Magas FT4-szint a túlműködő pajzsmirigy jele lehet. Tünetei:
-
Ingerlékenység
-
Alvási zavarok
-
Fokozott izzadás
-
Fogyás
-
Szorongás
-
Hangulatzavarok
-
Izomgyengeség
A pontos diagnózishoz orvoshoz kell fordulni.
Magas T4 hormon: Mit jelent ez?
Hú, a magas T4… Tavaly márciusban, emlékszem, a vérvételem eredménye konkrétan sokkolt. A doktornő arckifejezése sem volt túl biztató.
Magas FT4-em volt. A tünetek? Na, azokat már előtte is éreztem, csak összefüggést nem láttam. Alvásproblémáim voltak, hetekig nem tudtam rendesen aludni, minden éjszaka. És állandóan ingerült voltam, minden idegesített.
Fogytam is, úgy 5 kilót pár hét alatt. Nem tudtam, hogy mi lehet, de a pánik rohamok egyre gyakoribbak lettek, szinte minden nap. A szorongás… az borzasztó volt. Képzelj el egy állandó feszültséget a testedben, na az volt.
Később jött a gyengeségérzés a végtagjaimba, mintha ólom lenne a karomban és lábamban. Izzadtam is sokat, éjszaka különösen. A hangulatingadozások? Azok pedig… egyik pillanatban boldog, másikban sírós voltam. A doki azt mondta, ez a pajzsmirigy miatt van.
Mit jelent ha magas a pajzsmirigy?
Na, lássuk, mit művel az a fránya pajzsmirigy, ha túlpörög! Képzeld el, mintha egy hiperaktív nyúl lett volna belőle, ami nem tud megállni, csak száguld, száguld… A nyakad meg? Az olyan, mint egy felfújt lufi, csak épp nem vicces. Na jó, egy picit vicces, ha nem a tiéd!
A tünetek? Hát, mintha egy élő kávéfőző lettél volna: ideges, mint a kisangyal, a hangulatod pedig olyan, mint egy hullámvasút – fel-le, fel-le, egyfolytában. A koncentráció? Na, arról inkább hallgassunk, azt egy egér is jobban csinálja.
- Nyakduzzanat: A pajzsmirigyed olyan, mint egy kisbaba elefánt, aki megnőtt a nyakadban.
- Idegeskedés: Mintha egy méhraj üldözne egész nap.
- Hangulatingadozás: A kedved olyan, mint a tőzsde: egy perc alatt fel, a következőben le.
- Szorongás: Mintha állandóan egy vizsgán lennél, amire nem tanultál.
- Koncentrációs zavar: Elfelejted a saját neved. Szó szerint.
- Hasmenés: A beleid is úgy száguldanak, mint a pajzsmirigyed.
- Légzési nehézség: Úgy érzed, hogy egy elefánt ül a mellkasodon.
- Fáradtság: Mintha egy maraton után aludtál volna el, de csak három órát.
A pajzsmirigy-túlműködés (hyperthyreosis) tehát nem vicc. Ha ezeket a tüneteket tapasztalod, irány a doki, mielőtt olyan ideges leszel, hogy felrobbansz! Ne kísérletezz otthoni gyógymódokkal, ne hallgass a nagynénid tanácsaira, hanem menj orvoshoz. A vérvétel sem fáj annyira, mint amennyire fáj a folyamatos idegeskedés!
#Hipofunkció #Pajzsmirigy Hormon #T4 SzintVálasz visszajelzése:
Köszönjük a visszajelzését! Az Ön észrevételei nagyon fontosak számunkra a jövőbeli válaszok fejlesztéséhez.